söndag 10 mars 2013

Prinsessan Lilian har avlidit 97 år gammal

Foto:kungahuset.se
Prinsessan Lilian avled söndagen den 10 mars i en ålder av 97 år. Hon somnade stilla in under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm, skriver hovet på kungahusets hemsida.

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 i Wales och var gift med  Prins Bertil, Kungens farbror. Genom giftermålet blev hon svensk prinsessa och hertiginna av Halland. Prinsessan Lilian var under några år gift med skådespelaren Ivan Craig innan hon träffade Prins Bertil 1943.

Prins Bertil och Lilian träffades i London under andra världskriget där Prins Bertil var marinattaché på svenska ambassaden. De fick vänta i 33 år på att få tillåtelse att gifta sig och först den 7 december 1976 stod vigseln i Drottningholms slottskapell.

Prinsessan Lilian har varit änka sedan 1997 då Prins Bertil gick bort. Hon har bott kvar i deras hem Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm där hon under de senaste åren har fått den hjälp och vård som hon behöver. 2010 meddelade Hovet att Prinsessan Lilian led av alzheimers sjukdom och därför inte kunde delta på Kronprinsessan Victorias bröllop.

Eftersom Prinsessan Lilian har varit medlem av kungahuset har hon alltid deltagit vid alla större evenemang och högtider tidigare om åren, men på grund av ålder och sviktande hälsa har hon inte kunnat vara med under flera år. 2006 var den senaste gången som hon deltog vid Nobelfesten. Hennes sista offentliga framträdande var vid Kungens födelsedagsfirande på borggården 2008. Senare samma år föll hon illa i sitt hem och bröt lårbenshalsen och fick föras till sjukhus för operation. Året därefter råkade hon ut för en benfraktur. Värst har ändå varit att minnet har sviktat på senare år och att hon tillslut har haft svårt att känna igen sin familj. Kungafamiljen har alltid funnits där för hjälp och stöd och Prinsessan Lilian har varit som en extrafarmor för kungabarnen.

Hela kungafamiljen fanns på plats hos Prinsessan Lilian när hon gick bort och de fanns vid hennes sida de sista timmarna. Även Kronprinsessa Victoria och Prinsessan Madeleine hann träffa henne en sista gång, berättar hovets informationschef. Victoria och Madeleine avbröt sin skidresa i Schweiz där de firade Madeleines möhippa. De åkte tillbaka till Stockholm och anlände på lördagskvällen.

På Kungahusets hemsida ger Kung Carl Gustaf en kommentar med anledning av Prinsessan Lilians bortgång.

Med anledning av Prinsessan Lilians bortgång ger Kungen följande kommentar:
"Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att Prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid Prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt.

Prinsessan delade Prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den Kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta."

Prinsessan Lilians och Prins Bertils hem "Villa Solbacken" på Djurgården. 
Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

*Se bildspel på Prinsessan Lilian här- DN.se
*Se bilder på Prinsessan Lilian genom åren här
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...