måndag 28 januari 2013

Drottning Beatrix av Holland abdikerar- Kronprins Willem-Alexander blir kung


Drottning Beatrix av Holland berättade i ett tal till nationen klockan 19.00 på måndagskvällen att hon kommer att abdikera och lämna över tronen till sin äldste son Kronprins Willem Alexander. Den 31 januari fyller Drottning Beatrix 75 år och tycker nu att det är dags för den yngre generationen att ta över. Samma sak var det för henne när hennes mor Drottning Juliana abdikerade på sin 71-årsdag 1980.

Drottning Beatrix är född den 31 januari 1938 och har regerat Nederländerna sedan den 30 april 1980. Den 10 mars 1966 gifte hon sig med den västtyske diplomaten Claus von Amsberg och paret fick sedan tre söner, Willem-Alexander (född 1967), Johann Friso (född 1968) och Constantin (född 1969). Drottning Beatrix make, Prins Claus, gick bort 2002.

Helt nyligen återvände Drottning Beatrix och Kronprinsparet Willem-Alexander och Maxima från ett statsbesök i Brunei och Singapore där de tillbringat några dagar tillsammans med representation.


I sitt tv- och radiosända tal på måndagskvällen sa Drottning Beatrix att hon har tänkt på sitt beslut om att abdikera i flera år. "Det har varit en ära att tjäna mitt land. Orsaken är inte att ansvaret har varit för stort, utan jag känner att ansvaret måste ligga i händerna på en ny generation". "Jag är stolt och glad och jag kommer inte att försvinna från det offentliga livet", poängterade Drottningen.

Om Kronprins Willem-Alexanders och Kronprinsessan Maximas framtida roller sa Drottning Beatrix:
"Det är med största tillförsikt som jag den 30 april i år lämnar över riket till min son, Prinsen av Oranien. Han och Prinsessan Maxima är fullt förberedda för sina framtida roller. De kommer att tjäna vårt land med engagemang, trogen till konstitutionen och med alla sina talanger ge sin egen tolkning till kungadömet."


Drottning Beatrix och Prins Claus vid kröningen 1980.

 
Kronprins Willem-Alexander och Kronprinsessan Maxima tar snart över tronen. 

Drottning Beatrix kommer att avgå som drottning och lämna över till sonen Willem-Alexander den 30 april. Då firas Drottningens dag i Nederländerna och det är på dagen 33 år sedan Drottning Beatrix själv tog över tronen efter sin mamma Drottning Juliana.

Kronprins Willem-Alexander kommer att bli den första kungen i Nederländerna sedan 1890. Då avled Kung Vilhelm III och dottern Vilhelmina tog över och blev drottning. Hon abdikerade 1948 till förmån för sin dotter Juliana som i sin tur abdikerade 1980 till förmån för dottern Beatrix som sedan dess har varit Nederländernas drottning. I framtiden kommer det att bli ännu en regerande drottning med Willem-Alexanders dotter Catharina-Amalia.

Kronprinsparet har tre döttrar, Prinsessan Catharina Amalia 9 år, Prinsessan Alexia 7 år och Prinsessan Ariane 5 år.


Den Holländska kungafamiljen 2005. Bakre rad vänster: Prins Johann Friso med fru Prinsessan Mabel, Kronprins Willem-Alexander, Prins Constantijn. Främre rad vänster: Kronprinsessan Maxima, Drottning Beatrix, Prinsessan Laurentien.

Se mer här:
*Bilder från senaste besöket i Singapore den 24 januari här
*Bilder från besöket i Brunei den 21 januari här
*Drottning Beatrix tal finns här- Youtube
*Se film om Drottning Beatrix här- Youtube
*Bilder från Drottning Beatrix liv här- Hola.com
*Fler bilder här-Hello.com

Foto: Holländska kungahuset/ koninklijkhuis.nl


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...