söndag 9 december 2012

Inför årets Nobelfest 2012

Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Foto: Wikipedia
Snart är det dags för årets Nobelfest. Måndag den 10 december delas Nobelpriserna ut på Konserthuset i Stockholm i närvaro av kungafamiljen. På kvällens hålls det en Nobelbankett för 1300 gäster i Blå Hallen i Stadshuset. I år kommer hela den svenska kungafamiljen att delta. Kung Carl Gustaf delar som vanligt ut Nobelpriset och Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl-Philip och Prinsessan Madeleine kommer att finnas med vid prisutdelningen och middagen.

Nobelmiddagen i Blå Hallen, Stadshuset. Foto:Wikipedia.
Kungafamiljen och pristagarna sitter vid honnörsbordet under Nobelmiddagen. Drottning Silvias bordsherrar i år är nobelpristagaren i fysik, Professor Serge Haroche och Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch. Kronprinsessan Victoria sitter mellan nobelpristagaren i kemi, Professor Brian Kobilka och riksdagens talman Per Westerberg. Prinsessan Madeleine har fått plats mellan nobelpristagaren i medicin, Professor Yamanaka Shinya och Statsminister Fredrik Reinfeldt.

För Prinsessan Madeleines del är det lite av en comeback i Nobelsammanhang. Hon har inte deltagit vid de senaste två Nobelfesterna, utan befunnit sig i New York. På Nobeldagen förra året deltog hon istället vid 100-års jubileet av Marie Curies andra Nobelpris som då hölls i New York. I år kommer hon som sagt till Sverige, men fästmannen Chris O´Neill följer inte med i år.

Förra året pratades det om Kronprinsessan Victorias mage. Hon väntade då Prinsessan Estelle och var i sjunde månaden. Kronprinsessan Victoria bar en midnattsblå paljettklänning av Pär Engsheden och i tidningarna skrevs det om att man kunde se det lilla barnet sparka så mycket att klänningen rörde sig.

Svensk Damtidning december 2011.
Samma dag som Nobelpriset delas ut i Sverige, den 10 december, delas även Nobels fredspris ut i Oslo. Vid denna prisutdelning närvarar den norska kungafamiljen. Priset delas ut av den norska nobelkommitténs ordförande. Anledningen till att fredspriset delas ut i Norge är att landet var i union med Sverige vid den tid då Alfred Nobel skrev sitt testamente och han bestämde att detta pris skulle delas ut där. Årets fredspristagare är EU.
I Oslo hålls det också en fredspriskonsert på Spektrum den 11 december. Årets värdar är skådespelarna Sarah Jessica Parker och Gerrard Butler. Artister som uppträder i år är bland annat Kylie Minogue, Laleh, Seal och Jennifer Hudson.

Fredspriset delas ut i Oslo Rådhus. Foto: Wikipedia.
Utdelningen av fredspriset börjar klockan 13.00 och hålls i Oslo Rådhus i närvaro av Kung Harald, Drottning Soja, Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit. På kvällen hålls det en Nobelmiddag på Oslo Grand Hotell där de fyra kungligheterna också deltar. Förra året fick Mette-Marit kritik för att de tre olika klänningar som hon använde under Nobelfestligheterna var för dyra. Hon bar då klänningar från Pucci och Valentino till ett sammanlagt värde av över 100 000 kronor.

Nobelfesten och prisutdelningarna kan följas på SVT: (Måndag 10 december)
Fredspriset i Oslo- SVT1 12:50
Nobelprisutdelningen 2012 i Stockholm- SVT1 16:25
Nobelpriset- Banketten- SVT2 19:00, SVT1 20:00
*Fredspris-konserten i Oslo visas i SVT2 den 15 december klockan 20:00

Se bilder från förra årets Nobelfest: (från Zimbio.com)
1.Svenska kungafamiljen på Nobelprisutdelningen
2.Kronprinsessan Victoria- Nobelmiddagen
3.Kungafamiljen-Nobelmiddagen4.Prinsessan Madeleines senaste Nobelfest 2009
4.Norska kungafamiljen-Fredspriset

På Nobelprisets hemsida- Nobelprize.org kan man läsa om årets Nobelpris och även se live-sändningar av prisutdelningarna i Norge och Sverige.
Se bordsplaceringen vid honnörsbordet på årets Nobelfest här: Nobel Banquet 2012 Table of Honour-nobelprize.org

Läs uppdaterade nyheter om årets Nobelfest här


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...