måndag 31 december 2012

Årets kungliga årskrönika 2012

Årets baby

Prinsessan Estelle föddes den 23 februari på Karolinska sjukhuset i Solna. Prins Daniel berättade stolt på presskonferensen strax efteråt om sin och Kronprinsessan Victorias lilla dotter. Känslorna var "All over the place".

Fler födslar under året:
Prinsessan Athena  av Danmark, dotter till Prins Joachim och Prinsessan Marie. Född den 24 januari i Köpenhamn.
Isla Elizabeth Phillips föddes den 29 mars. Isla är Drottning Elizabeths andra barnbarnsbarn och dotter till Peter och Autumn Phillips. Farmor är Prinsessan Anne.

Årets barndop

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary döptes den 22 maj i Slottskyrkan i Stockholm. Faddrar var Prins Carl Philip, Anna Westling Södelström, Kronprins Willem Alexander, Kronprinsessan Mary och Kronprins Haakon.

Årets bröllop 

Arvstorhertig Guillaume och Stéphanie de Lannoy gifte sig i Luxemburg den 20 oktober. Bland gästerna fanns de flesta av Europas kungligheter. Stéphanie bar en brudklänning från designern Elie Saab.

Årets förlovning

Prinsessan Madeleine och fästmannen Christopher O'Neill meddelade den 25 oktober att de förlovat sig. Bröllopet mellan Prinsessan Madeleine och Chris kommer att hållas den 8 juni 2013 i Slottskyrkan i Stockholm.

Fler som förlovat sig i år är:
Prinsessan Carolines son Andrea Casiraghi och flickvännen Tatiana Santo Domingo som förlovade sig i somras. De vänta även sitt första barn i januari.
Prins Felix av Luxemburg och Claire Lademacher förlovade sig den 13 december.

Årets födelsedagsbarn

30 år fyllde i år de här tre kungligheterna alla födda 1982. Hertiginnan Catherine den 9 januari, Prinsessan Madeleine den 10 juni och Prins William den 21 juni.


Två kronprinsessor fyllde 40 år. Kronprinsessan Mary den 5 februari och Kronprinsessan Letizia den 15 september, båda är födda 1972.

Årets jubileum
 Drottning Margrethe  av Danmark firade 40 år på tronen. Hon tillträdde den 14 januari 1972.


Drottning Elizabeth av Storbritannien firade diamant jubileum med 60 år på tronen. Firandet pågick med pompa och ståt under flera dagar i början av juni och under hela året har jubileet uppmärksammats. Bland annat har medlemmar av kungafamiljen besökt samväldets olika länder.

Årets tragedi

Hollands Prins Johan Friso råkade ut för en lavinolycka under en skidsemester i Österrike. Sedan dess har den 44-årige prinsen legat i koma på ett sjukhus i London. I september vaknade han upp en kort stund, men gick sedan in i koma igen. Hans fru Mabel och de två döttrarna finns vid hans sida i London där familjen bor.

Årets skandaler

Kung Juan Carlos av Spanien var i april på jaktresa i Botswana som slutade med att han ramlade och bröt höftbenet. Olyckan var ingen skandal i sig, utan kritiken låg i att han varit på en dyr resa och skjutit elefanter. I samma veva framkom det också att han hade en älskarinna, tyska aristokraten och affärskvinnan Corinna Sayn-Wittgenstein. Detta ska även ha varit orsaken till att det spanska kungaparet inte firade sitt guldbröllop som inföll i år.


Även Prins Harry orsakade en skandal under en festresa till Las Vegas i augusti. Prins Harry sågs festa vilt på olika poolpartyn och finalen blev när han spelade strippbiljard och fångades på bild helt utan kläder.

Årets sportevenemang

OS i London i augusti blev en samlingspunkt för många kungligheter som ville vara med och heja på idrottsdeltagarna från sina respektive länder. Prins William och Catherine samt Prins Harry var ambassadörer för Storbritanniens deltagare i Team GB 2012 och syntes på läktarna nästan varje dag.
Prinsessan Annes dotter Zara Phillips var dessutom en av deltagarna och tävlade i ridsport och tillsammans med det brittiska ridlandslaget vann hon en silvermedalj.

Årets fest

Nobelfesten hölls som vanligt den 10 december i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Drottning Silvia bar en lila klänning med genombruten spets. Kronprinsessan Victoria hade valt en smaragdgrön paljettklänning från Elie Saab. Prinsessan Madeleine var på plats i år efter att ha missat de senaste två Nobelfesterna. Hon var klädd i en ljusgrå klänning i tyll med silvertrådar från Angel Sanchez.

Årets gravidnyhet 

Så kom till slut nyheten som det länge spekulerats om, Kate är gravid. I början av december meddelade det brittiska hovet att Prins William och Hertiginnan Catherine väntar barn. Det är bara i början av graviditeten ännu, men eftersom Kate var tvungen att läggas in på sjukhus med dropp på grund av svårt illamående, så valde man att berätta nyheten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...