onsdag 6 juni 2012

Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine öppnade upp nationaldagen

Från kungahuset.se

Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine startade nationaldagsfirandet med att öppna upp portarna till Stockholms slott. Klockan 10.00 på morgonen öppnades de tunga portarna upp mot Slottsbacken av Prins Carl Philip i ljusgrå kostym och Prinsessan Madeleine i folkdräkt från Gästrikland, hennes hertigdöme. De hälsade besökarna välkomna och Prins Carl Philip höll ett tal där han bland annat berättade om minnesutställningen av Prins Bertil som öppnar på slottet idag.
"Han var min gudfar och skulle ha fyllt 100 år. Han var en person som har betytt mycket för kungafamiljen men även för Sverige", sa Prins Carl Philip i sitt tal.

Öppet slott är en tradition som man har varje år på nationaldagen. Då är det fri entré till slottet och utställningarna. I år visas en fotoutställning om Prins Bertil med anledning av att det är 100 år sedan han föddes. På utställningen finns även privata föremål som skildrar hans liv. Under dagen hålls även Prins Bertils våning på slottet öppen för allmänheten. Utställningen om Prins Bertil öppnar på nationaldagen, men redan igår fick kungaparet en förhandsvisning i Bernadottevåningens drabantsal där utställningen hålls.

Dagens program

Kungaparet besöker Visby på Gotland. På programmet står öppnandet av Kulturdalen i S:t Nicolai tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Sedan blir det kortege mot Gotlands museum och invigningen av utställningen Medeltidens Gotland. Efter lunch deltar kungaparet i nationaldagsfirandet i Almedalen och Kung Carl Gustaf håller ett tal.

Prins Daniel besöker nationaldagsfirandet i Malmö och kommer att delta i en välkomstceremoni för nya svenska som hålls på Malmö Opera. Ca 280 nya svenska medborgare kommer att få ta emot ett välkomstbevis. Prins Daniel kommer även att hålla ett tal när han lämnar över det första välkomstbeviset till en ny svensk medborgare.

Ikväll samlas alla åter igen i Stockholm för att delta i av Sveriges nationaldag på Skansen som börjar klockan 18.00.  Kung Carl Gustaf, Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine kommer alla att delta. Representanter från riksdag och regering finns på plats och längs fram tillsammans med kungafamiljen sitter riksdagens talman Per Westerberg och hans fru Ylwa.
Efteråt blir det en nationaldagsmottagning på slottet där hela kungafamiljen deltar.

Se bilder här:
Bild på Kungaparet på utställningen om Prins Bertil- Kungahuset Facebook
Prinsessan Madeleine och Prins Carl Philip öppnar slottet
Fler bilder här- IBL
Bilder-PPE Agency
Bildspel-Kungaparet i Visby-Helagotland.se
Bilder på kungafamiljen från nationaldagsfirandet på Skansen
Gruppbild på kungafamiljen från nationaldagen- Daylife
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...