torsdag 28 juni 2012

Historiskt när Drottning Elizabeth besökte Nordirland

The Irish News 28 juni 2012

Drottning Elizabeth har varit på ett två-dagars besök i Nordirland. Besöket på Nordirland var inte Drottningens första, hon har varit där på besök 20 gånger tidigare sedan hon blev drottning 1952. Men det här besöket blev historiskt.

The Irish News 27 juni 2012

I tisdags anlände Drottningen och Prins Philip något försenade till staden Enniskillen på Nordirland. Planet från London försenades på grund av det mycket dåliga regnvädret och fick ledas om för att landa i Belfast istället. Därifrån åkte paret sedan vidare med helikopter till Enniskillen där de skulle delta i en  tacksägelsegudstjänst i Enniskillen Cathedral.
För 25 år sedan blev denna nordirländska stad utsatt för ett bombattentat av IRA. Under firandet av Remembrance Day den 8 november 1987, sprängdes en tidsinställd bomb i ett hus vid minnesmonumentet på torget i Enniskillen och 12 människor dog varav en 13 år senare efter att ha legat i koma. Drottningen och Prins Philip mötte flera av de familjer som blivit drabbade.

Belfast Telegraph 27 juni 2012

På onsdagen ägde ett historiskt möte rum i Belfast mellan Drottning Elizabeth och den tidigare IRA-ledaren Martin McGuinness. Numera är Martin McGuinness Nordirlands vice försteminister och ledamot för Sinn Fein partiet. Ett liknade möte hade varit otänkbart för mindre än 10 år sedan, skriver brittiska medier och kallar mötet "an astonishing act of forgiveness" för Drottningens del.

Drottning Elizabeth hade klätt sig i grön dräkt och hatt dagen till ära. Grönt är Irlands nationalfärg. Tillsammans med andra irländska ledare träffades de på Lyric Theatre där de hälsade på varandra, ett handslag som anses historiskt. Även prins Philip hälsade på den före detta IRA-ledaren.

Mötet ansågs inte vara helt lätt för Drottningen vars familj själv drabbats av IRA-dåd. 1979 mördades Prins Philips morbror Lord Mountbatten av en IRA-bomb under en båttur. Lord Mountbatten var mycket omtyckt och uppskattad i den brittiska kungafamiljen och han var även barnbarnsbarn till Drottning Victoria och på så vis även släkt med Drottning Elizabeth på långt håll.

Belfast Telegraph 28 juni 2012

Se mer:
Daily Mail- With a handshake, the Queen forgives
Bilder från besöket på Nordirland- Daylife
Bilder från första dagens besök-lehtikuva.fiRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...