onsdag 1 maj 2013

Europas tronarvingar fanns på plats i Amsterdam då Willem-Alexander och Maxima tillträdde tronen


I Nederländerna firar man sitt nya kungapar, Willem-Alexander och Maxima. Kronprins Willem-Alexander kröntes den 30 april till Nederländernas första kung sedan 1890. Hans mamma, 75-åriga Beatrix, abdikerade efter 33 år på tronen. Hennes titel blir numera Prinsessan Beatrix av Nederländerna.
"Jag är glad och tacksam över att presentera er för er nya kung, Willem-Alexander", sa hon till den hurrande folkmassan.

På måndagskvällen höll Drottning Beatrix en middag på Rijksmuseum i Amsterdam för alla de inbjudna gästerna. Kröningsceremonin hölls sedan på tisdagen i Amsterdams katedral Nieuwe Kerk. Willem-Alexander bar en röd hermelinkantad kungamantel och Maxima bar en vacker blå klänning designad av Jan Taminiau. De tre döttrarna Catharina Amalia, Alexia och Ariane var också klädda i blå klänningar. Även den avgående Drottning Beatrix hade valt blått.

Europas kungliga tronarvingar fanns på plats för att fria trontillträdet i Amsterdam. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel kom från Sverige, Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary från Danmark, Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit från Norge, Kronprins Felipe och Kronpinsessan Letizia från Spanien, Kronprins Philippe och Kronprinsessan Mathilde från Belgien, Arvstorhertig Guillaume och Stephanie från Luxemburg, Prins Albert från Monaco och Prins Charles och Hertiginnan Camilla från Storbritannien.

I sin första officiella roll som Kung av Nederländerna, välkomnade Willem-Alexander och hans maka Maxima sina gäster till en galamiddag som hölls på det magnifika konserthuset Muziekgebouw nere vid floden IJ. Den nykrönte kungen och hans familj anlände i båt på floden och både runt om på land och i båtar på vattnet hade tusentals människor samlats för att fira. Uppe i luften hölls en flygshow med F-16 fighter-plan som sprutade rök i den nederländska flaggans färger, rött, vitt och blått.












Se bilder här:
DailyMail.com-1
DailyMail.com-2
Hellomagazine.com
Lehtikuva.fi

Foto: koninklijkhuis.nl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...