onsdag 8 juni 2016

Kungaparet på statsbesök i Bhutan


Efter nationaldagsfirandet har Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia nu rest till det lilla bergsriket Bhutan för ett tre dagars långt statsbesök som inleddes under onsdagen. Statsbesöket är det första från Sverige till Bhutan och kungaparet har rest på inbjudan av Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Det svenska kungaparet har besökt Bhutan en gång tidigare under en privat resa 1993 då de vandrade i Himalaya, men detta är det första officiella besöket.

Det svenska kungaparet träffade under onsdagen Bhutans kungapar, Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och Drottning Jetsun Pema som även är nyblivna föräldrar. Den 5 februari i år fick de sitt första barn, en pojke. Det blev även ett möte med landets premiärminister Tshering Tobga.

Under besöket diskuteras bland annat miljö- och klimatfrågor och med på resan är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll samt företrädare för svenskt näringsliv.
Kungaparet kommer att besöka två FN-projekt i Bhutan. Ett projekt som syftar till att minska riskerna med skogsbränder, vilka har förvärrats med klimatförändringarna, och ett som syftar till att stärka nunnors roll i samhället.Foto: Kungahuset.se/Jonas Ekströmmer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...