lördag 16 juni 2012

Drottning Margrethe och Prins Henrik tog emot Kinas presidentpar på statsbesök

kongehuset.dk

Kinas president Hu Jintao och hans fru Liu Yongqing är på statsbesök i Danmark mellan den 14-16 juni. Det är första gången som en kinesisk president besöker Danmark eller något annat Skandinaviskt land och de är där på inbjudan av Drottning Margrethe och Prins Henrik. Med sig har de en delegation av bland annat kinesiska ministrar och tillsammans med danska representanter diskuterar man ekonomiskt samarbete och hållbarhet.

Presidentparet blev mottagna av Drottning Margrethe och Prins Henrik på flygplatsen i Köpenhamn i torsdags. Även Kronprins Frederik, Kronprinsessan Mary och Prins Joachim fanns med ute på Kastrup när Kinas president anlände.

Därefter åkte man till Amalienborg slott där det först blev en pressträff och sedan tid för ett samtal mellan presidentparet och Drottning Margrethe och Prins Henrik. Från Amalienborg åkte regentparet och presidentparet vidare till kungaskeppet Dannebrog där de gick ombord. Här fick gästerna se och höra mer om dansk energi- och miljöpolitik. Margrethe och Henrik bjöd även presidentparet på kaffe i ett av skeppets salonger. Presidentparet hann även med att se den berömda statyn Den Lille Havfrue efter segelturen med Dannebrog. På kvällen hölls det en middag på slottet där även Kronprins Frederk och Kronprinsessan Mary deltog.

På fredagen blev det ett besök på Rosenborg slott för de kinesiska gästerna. Presidentparet och ett antal kinesiska ministrar deltog tillsammans med Kronprins Fredrik och Kronprinsessan Mary. Fredagskvällen bjöd sedan på stor galamiddag på Christianborgs slott. Förutom Drottning Margrethe och Prins Henrik, deltog Kronprinsparet Frederik och Mary samt Prins Joachim och Prinsessan Marie.

Se bilderna från statsbesöket här:
Kinas president anländer- Daylife
Bilder från torsdagens middag - PurePeople
Bilder från första dagen- BT
Bilder från besöket på Rosenborg slott
Bildespel från fredagens galamiddag- Billedbladet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...