lördag 2 juni 2012

Drottning Elizabeths jubilumsfest- The Diamond Jubilee- börjar idag


Idag börjar firandet av 'The Queen´s Diamond Jubilee'. I år är det 60 år sedan Drottningen tillträdde som regent och detta firas nu från lördagen den 2 juni till tisdagen den 5 juni runt om i Storbritannien. Endast en gång tidigare har man firat diamantjubileum och då var det Drottning Victoria som regerade och satt på tronen i 63 år.
I London firar man stort med Drottningen på plats. Programmet ser ut så här:
Lördag 2 juni
Drottningen närvarar vid Epsom Derby, en årlig galopptävling. Passande för i år har Coronation Cup bytt namn till Diamond Jubilee Coronation Cup och pristrofén delas ut av Drottningen.

Söndag 3 juni
Thames Diamond Jubilee Pageant- runt tusen båtar kommer att samlas på floden Themsen. Drottning Elizabeth och Prins Philip kommer att vara i centrum på den kungliga båten Royal Barge. De övriga medlemmar av kungafamiljen kommer också att delta och färdas med båt.Vi kommer att få se Prins Charles, Hertigninnan Camilla, Prinsessan Anne, Prins Andrew, Prins Edward, Grevinnan Sophie, Prins William, Hertiginnan Catherine, Prins Harry, Prinsessan Beatrice och Prinsessan Beatrice.

BBC direktsänder från London och här i Sverige visar SVT evenemanget med start klockan 14:45- Kungligt jubileum i London. Svenska kommentatorer är Linda Nyberg och hovexperten Roger Lundgren.

Måndag 4 juni
BBC anordnar en konsert som ska hållas utanför Buckingham Palace med start klockan 19.30. Jubileumskonserten kommer att tv-sändas live av BBC. Drottningen och medlemmar av kungfamiljen kommer att närvara vid konserten som hålls på en specialuppbyggd scen runt  Queen Victoria Memorial framför slottet.
Se mer på BBC här

Sångaren och låtskrivaren Gary Barlow och musikalkompositören Andrew Lloyd Webber har komponerat en jubileumssång- Diamond Jubilee song.  Denna kommer att framaföras under kvällen. Gary Barlow, medlem av gruppen Take That, har haft som uppdrag att åka runt i de länder som ingår i det brittiska samväldet och samla artister som kan delta i inspelningen av sången.
Andra brittiska artister som deltar i konserten är bland annat Robbie Williams, Tom Jones, Cliff Richard, Annie Lennox, Elton John, Kylie Minogue, Paul McCartney, Shirley Bassey och Stevie Wonder.
Kvällen avslutas med att Drottningen tänder en fackla- The National Beacon. Runt om i landet och Samväldet kommer dessa fackeleldar att tändas under dagen.
Mer om konserten här

Tisdag 5 juni
Den 5 juni blir en extra helgdag i år för att folket ska kunna vara med och fira ordentligt. I centrala London firar man hela dagen. Hela den brittiska kungafamiljen deltar i en tacksägelsegudstjänst på förmiddagen som hålls i St Paul’s Cathedral. Därefter följer två mottagningar och en lunch på Westminster Hall. Det blir sedan en vagnkortege med kungafamiljen till Buckingham Palace som avslutas med att kungligheterna visar sig på balkongen. Därifrån får de sedan följa en flyguppvisning av Royal Air Force, RAF.


Live-sändningar från firandet av Drottning Elizabeth visas på BBC och kan ses här- http://www.gossipcop.com/queen-elizabeth-diamond-jubilee-concert-live-stream-video-watch-online-buckingham-palace-june-2012-streaming-bbc/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...