torsdag 17 maj 2012

Drottning Sofia tackar nej till Drottning Elizabeths jubileumsfest


På fredag och lördag, den 18-19 maj, bjuder Drottning Elizabeth in Europas monarker till slottet i Windsor för att fira hennes Diamant jubileum. Även Japans kejsare är inbjuden till den brittiska drottningen som i år firar 60-år på tronen. Från Sverige reser Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia och från Danmark och Norge kommer Drottning Margrethe och Prins Henrik respektive Kung Harald och Drottning Sonja.

The Daily Telegraph skriver: "Spaniens jubileums-nobb mot Drottningen"

Från Spanien var det tänkt att Drottning Sofia skulle komma, men i sista stund har hon fått tacka nej till inbjudan. Detta på grund av att Spanien har kommit på kant med Storbritannien när det gäller Gibraltar, en självständig del av en halvö som tillhör Storbritannien men som gränsar till Spanien. En talesman från det spanska hovet säger att Drottning Sofias besök i London är opassande under rådande omständigheter.

Spanska tidningen ABC den 11 maj 2012
Den nyligen uppblossande konflikten har och göra med att Drottning Elizabeths yngste son Prins Edward och hans fru Sophie av Wessex ska resa till Gibraltar på ett tre-dagars besök den 13 juni i år som en del av Drottningens Diamant Jubileum. Detta motsätter sig den spanska regeringen som ser det som en provokation och har därför lämnat in en protest.

Det är inte första gången som Spanien har protesterat på liknade sätt. När Prins Charles och Diana gifte sig 1981, uteblev den spanske kungen Juan Carlos från bröllopet. Anledningen den gången var att Charles och Diana under sin smekmånad på kungaskeppet Royal Yacht Britannia skulle stanna till på Gibraltar.

Senast en brittisk kunglighet besökte Gibraltar var 2009 då Prinsessan Anne invigde en militär vårdcentral. Det kan tilläggas att Gibraltar har tillhört Storbritannien i 300 år. 2004 var Prinsessan Anne på Gibraltar för att fira 300-års jubileet av den brittiska ockupationen.

Artikel i Daily Mail
Artikel om kungliga besök på Gibraltar- ABC.es (översatt till svenska)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...