torsdag 2 februari 2012

Snart föder Victoria- datumet närmar sig

Nu är det inte långt kvar innan en ny liten kunglig bebis kommer att födas. Nedräkningen har börjat för Victoria och nu är det drygt en månad kvar innan födseln. Kungliga hovet håller fast vid tidpunkten för Kronprinsessan Victorias nedkomst som är beräknad till början av mars och har nu lagt ut information på sin hemsida om vad som kommer att hända när väl födseln äger rum. Det finns ingen information om var Victoria kommer att föda, men en gissning är Karolinska sjukhuset i Solna som bara ligger några minuter från Haga slott där Victoria och Daniel bor.

Det är Riksmarskalken som först meddelar statsministern och övriga i landets ledning om födseln och därefter går nyheten ut på kungahusets hemsida och facebook-sida. Salut skjuts från Skeppsholmen i Stockholm med 21 skott vardera i två omgångar. Det kommer även att skjutas salut i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.


Dagen efter födseln hålls en vittnesbekräftelse där Talman, Statsminister, Riksmarskalk samt Överhovmästarinna är vittnen. Kungen kommer att kalla till en konselj där han informerar regeringen om titel, namn och tilldelat hertigdöme. Med tanke på detta har nog Victoria och Daniel redan valt namn på sitt barn eftersom Kungen ska meddela det redan dagen efter födseln.

En tacksägelsegudstjänst kallad Te Deum, hålls i Slottskyrkan dagen efter födseln där den närmaste familjen samt representanter från riksdag och regering deltar. På hovets hemsida kan man läsa att inbjudningar till gudstjänsten skickades ut den 1 och 2 februari, de ska skickas ut en månad innan ett större evenemang. Datumet är ju fortfarande öppet, men hovet verkar räkna med en födsel i slutet av februari eller någon av de första dagarna i mars.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...