torsdag 31 maj 2012

Kung Haralds och Drottning Sonjas 75-årsdag firades från slottsbalkongen


Både Kung Harald och Drottning Sonja fyller 75 år i år. Harald den 21 februari och Sonja den 4 juli. På torsdagen hölls ett offentligt firande för båda två. Firandet började vid 14-tiden på slottsplatsen med drill och musik.

Hela kungafamiljen var samlad på slottsbalkongen och för första gången fanns alla barnbarnen med på balkongen på samma gång. Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit var där med Prinsessan Ingrid Alexandra, Prins Sverre Magnus och Marius. Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn hade med sig de tre döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.
På balkongen jämte stod Kung Haralds systrar Prinsessorna Astrid och Ragnhild med sina makar.

Efteråt deltog hela kungafamiljen vid en festgudstjänst i Oslo Domkyrka. Ikväll hålls det en festföreställning på Operataket.

Se bilder från balkongen här- PPE
Artikel och bilder på VG.no
Bild- Daylife

Kronprinsessan Victoria på årsmötet för Nordiska Museets och Skansens vänner

Foto:kungahuset.se
I onsdags kväll deltog Kronprinsessan Victoria vid årsmötet för Nordiska Museets och Skansens vänner. Det blev det andra uppdraget för Victoria denna vecka. I måndags delade hon ut ett litteraturpris på konserthuset i Stockholm.

Onsdagskvällens möte hölls på Nordiska museet med början klockan 18.00. Victoria möttes av Christina Mattsson, styrelseman för museet när hon anlände. Hon fick ta emot en liten blomsterbukett med sommarblommor, bland annat liljekonvalj. Kronprinsessan Victoria hade valt en silkig prickig klänning  i svart och vitt. Samma klänning bar hon  på Bernadottejubileet i Örebro augusti 2010.

På mötet höll man årsmötesförhandlingar och delade ut stipendier till Nordiska museets och Skansens medarbetare. Det bjöds också på musik, mingelmat och ett glas vin.

onsdag 30 maj 2012

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvias andra dag i Sydkorea

Foto:kungahuset.se
Under fyra dagar besöker Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia Sydkorea. Onsdagen inleddes med en kransnedläggning och en rökelseceremoni vid Memorial Tower på nationella kyrkogården. En tyst minut hölls framför rökelsen och innan kungaparet lämnade kyrkogården skrev de sina namn i gästboken.

Därefter färdades man till presidentpalatset 'Blue House' för en officiell välkomstceremoni. Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia fick hälsa på President Lee Myung-Bak och hans fru Kim Yoon-Ok.

Drottning Silvia besökte sedan Ewha Womans University med temat 'Meeting with Korean Women Leaders'. Här bjöds det först på lunch och sedan handlade mötet om hur man kan skapa förutsättningar för kvinnor att förena verksamhet/karriär med familjeliv. Även de kvinliga deltagarna i den svenska delegationen deltog med bland annat Annie Lööf.

Prinsessan Estelles dop i Point De Vue

Även den franska tidningen Point de Vue har bilder från Prinsessan Estelles dop på sitt omslag denna vecka. Även Chris O'Neill och Sofia Hellqvist har kommit med på ett hörn. Längst ner till vänster finns Prinsessan Marie på en bild med Prinsessan Athena från dopet i Danmark.

Catherine deltog på Drottningens Garden Party på Buckingham Palace


Varje sommar håller Drottning Elizabeth trädgårdsfest kallad Garden Party på Buckingham Palace. I tisdags var det dags för säsongens andra Garden Party och 8000 gäster var bjudna att dricka te med Drottningen och medlemmar av kungafamiljen. Prins Charles och Camilla var med på tillställningen liksom Prins Philip, Prins Edward och Sophie av Wessex.

Hertiginnan Catherine deltog för första gången vid denna tillställning och hon hade för dagen valt att klä sig i en rosa klänning från Emilia Wickstead med skor och väska från LK Bennett samt en vidbrättad hatt från Jane Corbett. Catherine hade plockat fram den rosa klänningen som hon bar för mindre än två veckor sedan då Drottningen höll jubileumslunch för världens regenter på Windsor. Prins William deltog inte på garden partyt eftersom han var i tjänst för Royal Air Force i Wales. I sin frånvaro blev han ändå tilldelad en ny utmärkelse, Order of the Thistle.

Under dagen serverades 27 000 koppar te, 20 000 sandwiches och 20 000 tårtbitar och kungligheterna gick runt bland gästerna och småpratade. I år hade man tur med vädret och solen lyste över London och trädgården på Buckingham Palace.

Twittrat från dagen

Paul Harrison/SkyNews
LDNfashion/Twitter


tisdag 29 maj 2012

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvias statsbesök i Sydkorea började idag

Foto:kungahuset.se
Sveriges kungapar är just nu i Sydkorea på ett fyra dagars statsbesök. De anlände i eftermiddags och landade på Seoul Military Airport. Med från Sverige är näringsminister Annie Lööf, barn- och äldreminister Maria Larsson och en näringslivsdelegation.

Programmet inleddes på kvällen på Sydkoreas Nationalmuseum. Här fick Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia hälsa på svenskar som är bosatta i Sydkorea. På mottagningen delade kungaparet ut stipendier till koreanska studenter som läser svenska.

Därefter blev det en guidad visning av National Museum of Korea. Sydkoreas kulturminister Choe Kwang-shik visade runt kungaparet och de fick även ta emot en stor inslagen paket av honom som gåva.
Ett av föremålen som Kungen och Silvia fick se var "Crown of Silla", en guldkrona som Kungens farfar Gustaf VI Adolf hjälpt till att gräva fram vid utgrävningarna 1926.

Länkar till bilder:
Kungaparet anländer till flygplatsen- daylife
Kungaparet besöker Nationalmuseet- daylife
Kungaparet tittar på 'Crown of Silla'- ANP foto
Kungen tar emot ett paket av Sydkoreas kulturminister- ANP foto

Drottning Silvia delade ut World's Children's Prize på Gripsholms slott


World's Children's Prize håller årligen världsomröstningen Global Vote där barn från skolor över hela världen får rösta på de som har jobbat för barns rättigheter. I Sverige deltar 1 682 skolor runt om i landet. En barnjury bestående av ca 15 barn från hela världen samlas varje år för att välja ut kandidaterna till priset.

Drottning Silvia är en av organisationens beskyddare. I onsdags delade hon ut priset World´s Children´s Prize for the Rights of the Child på Gripsholms slott i Mariefred. Pristagare i år blev Anna Mollel från Tanzania, Sakena Yacoobi från Afghanistan och Ann Skelton från Sydafrika. Alla har de fört en lång kamp för barn och deras rätt till utbildning, hälsa och välmående.

Drottning Silvia med Anna Mollel, mottagare av the World's Children's Prize 2012, och Lomniaki, ett av de barn Anna har hjälpt.

Drottning Silvia med Sakina Yacoobi, World's Children's Prize Honorary Laureate 2012, och Ahmed ett av de barn Sakina har hjälpt.

Drottning Silvia med Ann Skelton, the World's Children's Prize Honorary Laureate 2012.


Drottning Silvia och World's Children's Prize barnjury 2012.

 

Foto: Christina Olsson/World's Children's Prize

måndag 28 maj 2012

Kronprinsessan Victoria delade ut litteraturpris till Astrid Lindgrens minne

 Fotograf/Källa:Stefan Tell

Kronprinsessan Victoria är inte helt föräldraledig. När hon har möjlighet kommer hon att åta sig en del uppdrag och närvara vid vissa evenemang har man sagt från hovet.

På måndagskvällen delade Kronprinsessan Victoria ut ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset. Prisutdelningen hölls på Konserthuset i Stockholm för 900 inbjudna gäster och pristagaren var den nederländska barnboksförfattaren Guus Kuijer. Priset är världens största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur med en prissumma på 5 miljoner kronor.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fanns på plats och Georg Riedel och Sarah Riedel underhöll med musik.

Kronprinsessan Victoria var för kvällen klädd i en snäv svart kjol och en glittrig topp samt smycken från Charlotte Bonde.

Fotograf/Källa:Stefan Tell

Länkar till bilder:
Se bild på Kronprinsessan Victoria från prisutdelningen här
Fler bilder här- Profi media
Bild på Victoria här- Profi media

Prins Albert och Charlene på Monaco Grand Prix tillsammans med Sophie av Wessex

Monaco-Matin den 28 maj 2012.
Den årliga Formel 1-tävlingen Monaco Grand Prix har körts i helgen på Monte Carlos gator. Prins Albert och Charlene fanns där för att titta och de hade ett fullspäckat schema.

Monaco Grand Prix föregicks på fredagen av en mode show, Amber Lounge Fashion show, där det även hölls en välgörenhets auktion. Eventet hölls på Le Meridien Beach Plaza Hotel dit Charlene anlände tillsammans med Prins Albert. Ännu mer kunglig glans åt modeshowen gav Prins Edwards fru Sophie av Wessex som också var där.

I söndags följde furstefamiljen i Moanco Grand Prix tävlingen från VIP-läktaren. Förutom Prins Albert och Charlene var även Prinsessan Carolines två söner Andrea och Pierre Casiraghi med. Andrea hade klätt sig i en beige kostym och Pierre i en marinblå. Jämte Pierre stod hans flickvän Beatrice Borromeo.
Charlene hade valt en svart- och vitrandig klänning med turkos racerbilar i sidan som matchade dagens tävling. Brittiska kungligheten Sophie av Wessex var kvar i Moanco och såg tävlingen tillsammans med Charlene och Albert. Hon fick även hälsa på Andrea och Pierre.

Det är bara en vecka sedan Charlene och Sophie träffades sist. Förra helgen sågs de på Drottning Elizabeths jubileumslunch i Windsor. Förra året var Prins Edward och Sophie på Albert och Charlens bröllop i Monaco. I en intervju inför bröllopet kommenterade Charlene att bland de brittiska kungligheterna var det Sophie och Prins Harry som  hon hade kommit närmast.

På söndagskvällen hölls en galamiddag på Sporting Club i Monte Carlo där Prins Albert, Charlene, Andrea Casiraghi, Pierre Casiraghi och Sophie av Wessex deltog. Sophie var tjusigt klädd i en lång rosa klänning med bar axel. Charlene hade valt en svart klänning med paljetter upptill och som bordsherre fick hon Grand Prix vinnaren, den australienske föraren Mark Webber.

Se bilderna från Grand Prix-helgen här:
Sophie Wessex på fashion show
Charlene på fashion show
Sophie på Grand Prix
Charlene på Grand Prix
Bilder från galamiddagen

söndag 27 maj 2012

Prins Carl Philip på plats i Alnarp när lantmästarförbundet firade 75-års jubileum

I lördags återvände Prins Carl Philip till lantbruksuniversitetet i skånska Alnarp då Sveriges lantmästarförbund firade sitt 75-årsjubileum. Prins Carl Philip tog sin examen som lantmästare i december 2011 och nu var han tillbaka på skolan igen tillsammans med 350 andra tidigare studenter och ytterligare 150 inbjudna gäster. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson var en av de tidigare studenter som fanns på plats.

Prins Carl Philip utsågs till hedersledamot i Skånes lantmästarförbund och Göran Ohlsson från Dalby utsågs till årets lantmästare.
Dagen avslutades med en jubileumsmiddag som hölls utomhus i ett tält och gästerna, däribland Prins Carl Philip, underhölls av komikern och programledaren Robin Paulsson.


Världens kungligheter på Drottning Elizabeths jubileumskalas

Förra helgen hade Drottning Elizabeth bjudit in världens regenter för att fira sitt Diamant Jubileum. Totalt var det 62 kungligheter inbjudna. Det fanns både drottningar, kungar, en kejsare, en storhertig, en sultan, emirer och prinsar.

På fredagen hölls det en mottagning och lunch på slottet i Windsor för alla de inbjudna gästerna. Det togs emot av Drottning Elizabeth och Prins Philip och fick sedan mingla med varandra i salen Waterloo Chamber med en välkomstdrink i handen.

Tolv medlemmar av den brittiska kungafamiljen fanns på plats för att träffa och prata med de kungliga gästerna. Drottning Elizabeth och Prins Philip var värdpar, Prins Charles och Camilla fanns på plats, Prins William och Catherine var där, liksom Prins Harry. Prins Andrew kom med döttrarna Prinsessan Beatrice och Prinsessan Eugenie och även Prins Edward och hans fru Sophie var med på den kungliga mottagningen.

Bland de kungliga gästerna kunde man se Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia från Sverige, Drottning Margrethe och Prins Henrik från Danmark, Kung Harald och Drottning Sonja från Norge, Drottning Betarix från Nederländerna, Kung Albert och Drottning Paola från Belgien, Prins Albert och Charlene från Monaco, Storhertig Henri och Maria Theresa från Luxemburg, Kung Abdullah och Drottning Rania från Jordanien samt Japans Kejsare Akihito och Kejsarinnan Michiko.
Även de kungar som numera är ex-kungar och inte regerar i ett land var inbjudna t.ex Greklands ex-kung Konstantin och Drottning Anne-Marie, Kronprins Alexander och Kronprinsessan Katherine av Serbien samt Kung Michael och Kronprinsessan Margarita av Rumänien.

På kvällen hölls det en middag på Buckingham Palace i London. Dagen efter bjöds gästerna på en pampig militärparad och en flyguppvisning.


Veckans Hello visar bilder från drottning Elizabeths mottagning på slottet i Windsor.

 Tyska tidningen Bunte visar också bilder från Windsor denna vecka. Prins William och hans Catherine fick en trevlig pratstund med Monacos Furste Albert och hans fru Charlene.


Se bilderna från Drottningen Elizabeths jubileumsfest här:
Prins William och Catherine
Prins Albert och Charlene
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf
Drottning Margrethe och Prins Henrik
Drottning Rania av Jordanien
Prinsessorna Beatrice och Eugenie
Bilder från flyguppvisningen
Artikel i Daily Mail
Artikel i Hello
Fler bilder här

lördag 26 maj 2012

Prinsessan Estelles dop i Bunte och Svensk Damtidning


Danska Billedbladets dopspecial med Prinsessan Athena

Prins Joachim och Prinsessan Marie med Prinsessan Athena, Prins Henrik, Prins Felix och Prins Nikolai.

De officiella bilderna från Prinsessan Athenas dop är tagna i prinsparets hem på Schakenborg slott av fotograf  Steen Brograad.
Fler bilder finns här på hovets hemsida

Brittiska kungligheter på Chelsea Flower Show

Den årliga blomsterutställningen Chelsea Flower Show i London har öppnat och pågår mellan den 22-26 maj. Den 21 maj hölls invigningen och VIP-dagen för speciellt inbjudna gäster. Drottning Elizabeth brukar alltid finnas på plats och så även i år. Flera andra medlemmar av den brittiska kungafamiljen fanns också med för att titta på blommorna och trädgårdarna.

Prins Edward och hans fru Sophie, Grevinna av Wessex, var på blomsterutställningen i år. Sophie har fått en ljusrosa klematisblomma uppkallad efter sig "The Countess of Wessex" och fick ta emot en sådan på utställningen. Klematisodlaren Raymond Evison från den brittiska ön Guernsey presenterade blomman för Sophie. Han fick dessutom ta emot sin 24:e guldmedalj på Chelsea Flower Show i år.

Det fanns fler brittiska kungligheter på årets blomsterutställning. Förutom Drottning Elizabeth var Prins Philip och Prinsessan Anne där. Några av drottningens kusiner fanns också på plats som Prins Michael av Kent och hans fru, liksom Prinsessan Alexandra och Hertiginnan av Gloucester.


Chelsea Flower Show


The Chealsea Flower Show
Sophie av Wessex presenteras för klematisen som har fått hennes namn.

fredag 25 maj 2012

De officiella dopbilderna från Prinsessan Estelles dopdag

Familjerna Bernadotte och Westling.

Nu har de officiella dopbilderna från Prinsessan Estelles dop kommit. Hovet släppte på fredagen fem olika bilder som är tagna tisdagen den 22 maj.
Fotograf är Bruno Ehrs och fotograferingen skedde i Röda matsalen i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i Stockholm. Våningen används av Kungaparet vid representation och namnet kommer från Kungens mamma Prinsessan Sibylla som flyttade dit 1950 med sina barn från Haga slott.

Prinsessan Estelle med sin föräldrar och dop-faddrar: Prins Carl Philip, Anna Westling Söderström, Kronprins Willem- Alexander av Nederländerna, Kronprinsessan Mary av Danmark och Kronprins Haakon av Norge.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel med Prinsessan Estelle.

Prinsessan Estelle med morfar kungen.

Tre generationer av regenter och tronarvingar. Kung Carl Gustaf,  Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Estelle.

Foto: Bruno Ehrs/Kungahuset.se

Zara Philips red med OS-facklan

Daily Mail 24 maj 2012
Den olympiska elden har kommit till London, staden som håller sommar-OS i år. Under 70 dagar fram till öppningsceremonin den 27 juli, ska OS-facklan färdas genom landet. 8000 olika personer kommer bära den sammanlagt 8000 engelska miles.

I onsdags var det den femte dagen på fackelloppet och Zara Philips var den som avslutade dagens lopp i Cheltenham. Hon red sträckan på sin pensionerade tävlingshäst Toytown in på stadion där 30 000 människor hade samlats för att se elden överräckas.
Zaras mamma Prinsessan Anne fanns också på plats för att se sin dotter rida in. Prinsessan Anne var för övrigt den som hämtade elden i Aten förra veckan och bar av den från flyget när det landade i Cornwall.
31-åriga Zara Philips hoppas fortfarande på att kvala in och få en plats i det brittiska ridlandslaget som tävlar i OS London 2012.

Se bilder på Zara Philips här i Daily Mail

torsdag 24 maj 2012

Mette-Marit och Haakon på fylkestur med barnen

Idag startade Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit en tre dagars fylkestur som går till Møre och Romsdal. De åker på de norska fjordarna med båten Kongeskipet och går i land på de platser som de ska besöka.


Kronprinsparet började torsdagen med att gå i land i Geiranger klockan 9.00 på morgonen. Därefter åkte de till Norsk Fjordsenter där Prins Sverre Magnus anslöt. Han fick sedan vara med mamma och pappa under dagens besök. Prinsessan Ingrid Alexandra kommer också att vara med under turen. Båda barnen har ledigt från skolan eftersom deras skola Jansløkka i Askers har tagits ut i strejk. Planen var från början att Ingrid Alexandra och Sverre Magnus skulle komma efter vid pingst, men nu får de istället uppleva sin första fylkestur med sina föräldrar. Med på turen finns även Mette-Marits mamma Marit Tjessem som ska finnas till hands och hjälpa till med barnen om det behövs.


Haakon och Mette-Marit berättar om Prinsessan Estelles dop


När Haakon och Mette-Marit mötte pressen under dagens tur, fick de frågor angående Prinsessan Estelles dop. Kronprinsessan Mette-Marit hade som bekant förhinder och närvarade inte vid dopet. Till den norska tidningen Verldens Gang (VG) säger hon:
"Visst var det tråkigt för mig att missa dopet, men det var ett arrangemang som jag hade en roll i och som jag hade sagt ja till tidigare." 
Mette-Marit var i Seattle för Young leaders och hade avtalat ett möte med Microsofts grundare Bill Gates och hans fru Melinda när inbjudan till dopet kom.
"Jag har haft ett mycket spännande möte i Seattle och har helt enkelt inte varit hemma ännu", berättar Kronprinsessan Mette-Marit vidare. Hon beskriver dock Prinsessan Estelle som en vacker liten flicka.

Kronprins Haakon var en av Prinsessan Estelles faddrar på dopet och han tyckte att det var en väldigt trevlig och fin ceremoni. "Det var väldigt trevligt att vara fadder". "Estelle uppförde sig så otroligt fint under dopet", säger Haakon. "Våra barn grät ganska mycket", minns han. Kronprins Haakon verkar nöjd med det svenska dopet. "Det gick väldigt bra, det var en trevlig familjebegivenhet där borta med stolta föräldrar", avslutar han.

Kronprinsessan Mette-Marits twitter från dagen.

Kronprinsfamiljen får prova på att köra gummibåt med motor.


"Jag känner mig så lyckligt lottat som bor i det här vackra landet", twittrar Mette-Marit från Kongeskipet på fylkestur.

onsdag 23 maj 2012

Prinsessan Estelles dop i dagens tidningar


Gårdagens dop av Prinsessan Estelle blev förstasidesnyhet på dagens tidningar. Hur klarade Prinsessan Estelle dopet? Vem hade snyggast kläder? Hur gick det för Sofia och Chris? Hur var dopfesten?

Prinsessan Estelle tog dopet med ro, inga gallskrik som när Prinsessan Madeleine döptes i Slottskyrkan 1982. Prinsessan Estelle gav bara ifrån sig några små gny när Ärkebiskop Andres Wejryd lyfte upp henne och skulle stänka öländskt dopvatten på hennes huvud. Under dopet gäspade Estelle ibland och det hände att hon somnade till. Mot slutet fick hon suga lite på sin napp. I det stora hela klarade Prinsessan Estelle dopet mycket bra.

Vem av dopgästerna hade då lyckats klä sig bäst?
Kronprinsessan Victoria själv bar en klassisk och stilren puderrosa klänning med spets upptill från favoritdesignern Elie Saab och matchande skor från Roger Vivier. Puderrosa var för övrigt den färgen som många av gästerna hade valt.
Drottning Silvia var elegant i en snäv kjol med spetsjacka i blekrosa. Prinsessan Madeleine hade valt en kappa i ljus färg med ett lila flor som huvudprydnad. Även Sofia hade valt en puderrosa klänning i vid modell med en volang på längden. Prinsessan Maxima stack ut i mängden med sin röda dräkt och röda turbanliknande pillerburk på huvudet.
Stiligast var kanske Kronprinsessan Mary som återanvände en snäv klänning i guldbrokad från ett tidigare statsbesök i Vietnam 2009. Till detta hade hon en vit kappa, beige väska från Chanel, skor från Christian Louboutin och beige hatt med stor blomma. Samma hatt bar hon på bröllopet i Monaco förra sommaren.

Sofia Hellqvist och Chris O'Neill kom tillsammans, de hade blivit inbjudan i sista stund hävdar Expressen. Sofia höll Chris under armen och de gick in tillsammans i kyrkan för att leta upp sina platser på rad 19. Chris satt sig längst in mot väggen och Sofia jämte. Under dopet bytte de bara några få ord, skriver Expressen. Chris satt mest koncentrerad och följde dopet. På vägen ut höll de varandra åter sällskap. Sofia glömde sin svarat, lilla clutch-väska i kyrkbänken och upptäckte det när de nästan var ute ur kyrkan. Hon fick gå tillbaka och hämta den, noterade Expressens reporter.

Efter dopet och mottagningen på slottet hölls det en privat doplunch för de närmaste vännerna, släktingarna, kungligheterna och specialinbjudna gäster. Det bjöds på en trerätters middag med franska viner. Kungen höll ett tal på engelska och även Kronprinsessan Victoria höll ett tal till Estelle. Talet ska ha varit lunchens stora höjdpunkt där Victoria talade om framtiden för sin dotter på ett gulligt och rörande sätt, enligt en av gästerna. Victoria talade också till de fem faddrarna och sa att hon räknade med deras förtroende.
Efter att ha varit hemma på Haga slott en runda, återvände Kronprinsparet med Prinsessan Estelle till Kungliga slottet för en middag och dopfest med den närmaste släkten vid niotiden. Strax innan ett på natten var det åter hemma igen, skriver Expressen.Charlotte, Catherine och Charlene på veckans HOLA


Veckans HOLA Mexico har tre unga och glamourösa kungliga damer på sitt omslag, Charlotte Casiraghi, Hertiginnan Catherine och Charlene av Monaco.

Charlotte Casiraghi
I veckan var Charlotte Casiraghi på filmfestivalen i franska Cannes och visade upp sig i en grön långklänning med volang från Gucci.
Se bilderna här:
Charlotte Casiraghi i Cannes

Catherine, Duchess of Cambridge
Vid den Olympiska galakonserten i London häromveckan  hade Catherine på sig en vacker turkos klänning med spetsdetaljer från Jenny Packham.
Se bilder här:
Catherine på Olympisk galakonsert i London

Princess Charlene
I helgen hade Drottning Elizabeth bjudit in andra regenter för att fira sitt Diamant jubileum. På fredagskvällen hölls det en middag på Buckingham Palace för gästerna. Prins Albert och Charlene var där och Charlene var för kvällen klädd i en blekrosa klänning från Dior.
Se bilder här:
Charlene på Buckingham Palace i London

tisdag 22 maj 2012

Prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan

Foto: Kate Gabor/kungahuset.se

Idag döptes Prinsessan Estelle i Slottskyrkan. Prins Daniel bar själv fram sin dotter genom kyrkan och Kronprinsessan Victoria gick bredvid. Efter kom Prinsessan Estelles fem faddrar, Kronprins Haakon, Kronprinsessan Mary, Prins Willem-Alexander, Prins Carl Philip och Anna Westling Söderström.
Prinsessan Madeleine anlände till kyrkan tillsammans med Kronprins Frederik och Prinsessan Maxima. Även Chris O'Neill och Sofia Hellqvist hade fått en inbjudan till dopet och de anlände tillsammans och hade fått platser längre bak i kyrkan.

Slottskyrkan var smyckad med blommor i vitt och ljusgrönt. Bland annat fanns det bok, luktärt, liljekonvalj och äppelblomma. Florist och hovlakej Claes Carlsson ansvarade för utsmyckningen vilket han även gjorde när Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel gifte sig.

Prinsessan Estelles dopklänning har burits av kungliga barn sedan 1906. Kungens pappa Prins Gustaf Adolf var den som först bar den vid sitt dop. Hans syskon har alla sedan burit den, liksom nästa generation med Kung Carl Gustaf och hans fyra systrar. Dopklänningen har sedan burits av Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine. 1935 sydde man till en cape och i dess foder har man broderat in namnen på alla de dopbarn som burit klänningen från och med Prinsessan Margaretha.

Dopvattnet var hämtat från en källa på Öland. Kungaparet har själva startat denna tradition med att använda Ölandsvatten vid kungliga dop. Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine är alla döpta i källvatten från Öland. Vid Prinsessan Estelles dop hällde Prins Carl Philip upp dopvattnet i silverdopfunten.

Efter dopet gick kungafamiljen ut på borggården för att hälsa på folket som hade samlats utanför Slottskyrkan. Därefter var det dags för mottagningen för gästerna inne på slottet i Bernadottevåningen. 

Se tv-klippen från Prinsessan Estelles dop här- SVT

Länkar till bilder:
Många bilder från dopet finns här
Bilder på några av gästerna
Bilder på Sofia Hellqvist och Chris O'Neill
Bilder på damernas hattar
Bilder på Prinsessan Madeleine med fler
Drottning Silvia och Drottning Margrethe
Fler bilder från dopet här- Daylife
Bilder-Purepeople.com
Bilder- Chris och Sofia- PurePeople.com


Idag döps Prinsessan Estelle i Slottskyrkan

Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
Idag, tisdagen den 22 maj, döps Prinsessan Estelle i Slottskyrkan i Stockholm. Hennes fullständiga namn blir Estelle Silvia Ewa Mary, hertiginna av Östergötland. Prinsessan Estelle föddes den 23 februari i år och är vid dopet nästan på dagen tre månader gammal.

Program för dopet i Slottskyrkan


11.00-11.45 
Gästerna anländer till Kungliga slottet och Slottskyrkan

12.00-13.00
Dopceremoni i Slottskyrkan på Kungliga slottet
Ceremonin förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och domprosten i Stockholm, Åke Bonnier. 

13.00
Gästerna lämnar Slottskyrkan

Cirka 13.15-14.30
Kungaparet ger en mottagning i Bernadottevåningen på Kungliga slottet


Dopet hålls i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm. Ärkebiskop Anders Wejryd är den som döper Prinsessan Estelle.

Vid dopet används denna dopfunt i silver från 1700-talet. Dopfunten används vid alla kungliga dop. Gustav III, då kronprins, var först med att döpas i den här silverdopfunten.

Efter dopet hälsar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel tillsammans med Prinsessan Estelle på gästerna i Lovisa Ulrikas audiensrum i Bernadottevåningen på slottet.

Därefter ger Kungaparet en mottagning i Bernadottegalleriet som pågår på fram till klockan 14.30.


På hovets hemsida tackar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel för alla gåvor och gratulationer de fått i samband med Prinsessan Estelles födelse och dop:

Varmt tack för alla vänliga hälsningar och
gratulationer med anledning av Prinsessan Estelles
födsel och dop. Vi uppskattar verkligen ert stöd
och att så många delar vår glädje.

Vi har tyvärr inte möjlighet att tacka alla
personligen för den överväldigande mängd
gratulationer och gåvor som vi har fått.

Till alla som har hört av sig angående gåvor till dopet,
är vi tacksamma om ni har vår bröllopsstiftelse i åtanke.
Bröllopsstiftelsens syfte är att främja god hälsa
och motverka utanförskap bland barn
och ungdomar i Sverige.

Dopet direktsänds i SVT1 och SVT Play med start klockan 10.45- Länk till SVT här

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...